6060
首頁 | 聯絡我們

會員登入 登入 | 登記成為會員

Annie K. 畢業於著名紐約時裝學府,97年回歸香港從事時裝市場策劃,買手和紡織行業, 一直昏途在這個多姿多彩、五光十色的物質社會裏,慢慢地開始質問究竟自已的人生目標是什麼? 生命意義是什麽? 怎樣才能快樂地活下去? ...
Annie K. 於04年做了改變一生的決定,脫離了競爭激烈的辦公室,踏上尋找自由、夢想、真理和快樂的靈性道路!現於一間在香港成立的自我提昇和開創人生中心 – remedies 負責另類冶療 (alternative therapies),透過香薰、催眠、能量清洗和塔羅牌咨詢服務,希望幫助有需要的朋友釋放情緒、自我提昇、開發潛能和創造快樂的真我!因為她深信每一個人已擁有開創快樂人生的資源!
www.my-remedies.com
文章分類
全部 (4)
一般 (4)
最新文章
如何remedy日常長者面對的問題Q&A corner (III)
2013年06月12日
如何remedy日常長者面對的問題Q&A corner (II)
2013年03月03日
如何remedy日常長者面對的問題Q&A corner
2012年03月30日
自我提昇
2010年10月25日
最新留言
<p> 有時長者都會經常緊張過度,所以間中點D香薰都係唔錯的選擇。至少可以間中舒緩一下長者緊張的心情,有時仲可以調0節返室內的空氣質素添。</p>
<p> 可以因應自己的需求,去選擇適合的香味</p>
<p> 嶺其實出面買的香薰有好多味,有時都唔知揀咩味好</p>
香薰已經係天然啦喎?
<p> 如果加埋係有機應該更好</p>
如何remedy日常長者面對的問題Q&A corner
2012年03月30日

(1)我爸爸年時已高,成日唔肯沖涼,請問有無辦法可以辟除味道?
 
你可以將精華油如茶樹,薰衣草,天竺葵放入暖水,再將毛巾放入暖水中。之後,用帶有上述精華油的暖毛巾幫你爸爸抹面,手同脚,就可以辟除味道同抗菌。

(2) 我屋企位老人家已經病咗好耐,成日好似好抑鬱咁,有無嘢可以幫到佢?


你可以用電子香薰機將精華油釋放出,以幫助長者舒緩抑鬱情緒。精華油可以用薰衣草,甜橙,快樂鼠尾草,天笠葵及迷迭香。
 
(3)我幫我媽媽沖涼嘅時候,發現佢啲皮膚好乾。試過用市面上嘅比BB搽嘅膏都無咩大幫助,可以點算?

你可以等媽媽沖完涼之後,用天然成份所製的身体油幫佢搽身。千祈避免用含有化學成份的身体油。因為呢類化學產品,會將毛孔閉塞,亦達不到滋潤皮膚的效果。
 

我要回應 | 回應 (0) | 瀏覽 (1431) | 回頁首